När jag skulle göra flädersaft i år började jag fundera kring varför det ingår citronsyra i de flesta recept. Citronsyra är ett ämne som debatteras, både hur det framställs, och huruvida det orsakar allergier. Oavsett så plockar jag gärna bort onödiga tillsatser, så jag googlade lite och hittade ett recept som jag testade. Dessutom hittade jag ett riktigt bra återbrukstips. Citronerna som blir över efter koket kastar man ju bara bort, men det går alldeles utmärkt att koka marmelad på dem. Jag testade en variant av min vanliga citrusmarmelad med lyckat resultat.

Helt plötsligt kändes det lite onödigt att bara kasta bort fläderblommorna också. Vad göra med dem? Jo, maken kom på en bra idé. Vi lät en del av dem gå med i våffelsmeten för att få lite extra god smak på våfflorna. Inte dumt alls blev det! Så flädersaftskoket gav tre flaskor saft, en burk marmelad och extra goda våfflor. Bra utdelning! Och jag blev så inspirerad att jag plockade en omgång fläder till …

Recept kommer inom kort både på saften och marmeladen.

Flädervåfflor
Flädervåfflor

 

Citronmarmelad
Bonusmarmeladen gjord på citronerna från saftkoket