Det finns böcker som verkligen gör intryck och kan förändra människors liv. Jag har precis läst en sådan bok. Till att börja med så förändrade den livet för författaren medan han skrev den. Boken är Äta djur, eller Eating animals som den heter i original, skriven av Jonathan Safran Foer. Han är kanske mest känd för sina romaner som även filmatiserats, t.ex. Extremely Loud and Incredibly Close. Jag fick Äta djur i julklapp, förmodligen med en förhoppning från givaren att jag också ska gå över till en helt vegetarisk livsstil.

Safran Foer skrev boken när han fick barn och verkligen ville gå på djupet i frågan om vi människor ska äta djur och vilka konsekvenserna i så fall är. Han har gjort mycket grundliga efterforskningar och har besökt industriella djurfarmar, familjejordbruk, slakterier och diskuterat med vegetarianer och veganer.

De slutsatser han drar är att det idag inte är rätt att äta kött, åtminstone inte konventionellt kött och framför allt inte i de mängder som vi nu gör. Anledningen är den moderna köttindustrin med gigantiska anläggningar som drivs med tätt packade, sönderavlade och ofta sjuka djur som lever ett liv långt ifrån sina naturliga beteenden. Köttindustrin står dessutom för den enskilt största delen av utsläpp av växthusgaser, producerar stora mängder utsläpp (bajs), sprider sjukdomar och stjäl resurser i form av vatten och foder som skulle kunna användas för att mätta mänskligheten på ett mycket effektivare sätt.

Argumenten är många och slagkraftiga i boken. Läs den, den kommer att beröra dig! Den berörde mig!