Jag har alltid älskat böcker och var en riktig hamster förr. Med tiden blev det lite fullt i bokhyllorna och jag försöker rensa ordentligt numera. Köpte Strindbergs samlade verk när jag gick på gymnasiet. De är inte direkt sönderlästa 20 år senare … Idag är det tyvärr ingen som vill ha dem. Försökte sälja dem via antikvariat och annons, men det var stört omöjligt. Numera är de donerade till Lions. Ska bli spännande och se om någon köper dem!

Nu vill jag inte längre samla på mig en massa grejor och köper väldigt sällan böcker. Fast just idag har jag faktiskt gjort ett undantag. Kunde inte motstå Pain de Martins bok om surdegsbröd, en ny hobby jag trillat in på tack vare ena sonen. Men detta är som sagt ett undantag. Det är ju skillnad på böcker och böcker. Kokböcker är väldigt trevligt att titta i, likaså olika typer av faktaböcker. Men många böcker läser man bara en gång, varför då köpa dem. Ja varför överhuvudtaget trycka dem kan man undra och använda en massa papper och energi för distribution.

För min del har digitala böcker förändrat mitt sätt att läsa radikalt. Jag lånar det mesta jag läser via biblioteket, praktiskt för digitala böcker behöver man inte lämna tillbaka. De ”dödar” sig själva när lånetiden gått ut. När jag ska ”slöläsa” gillar jag deckare. Nu kan jag verkligen unna mig att läsa böcker som jag aldrig skulle ha läst om jag var tvungen att köpa dem eller låna dem fysiskt.

Det som är kanon med en läsplatta är att den rymmer mängder med böcker, perfekt när jag reser och vill fördriva tiden på något trevligt sätt. För en medelålders lätt skumögd kvinna är det också fantastiskt att kunna öka på teckenstorleken nästan hur mycket som helst. Känner mig helt plötsligt mycket yngre!

Blev faktiskt sugen att läsa lite nu. Lars Kepler väntar på mig i stor stil!

Läsplatta