Idag firar jag 2-årsjubileum som bloggare och något mera miljömedveten individ. När jag för exakt två år sedan skrev det allra första inlägget hade jag en vag ambition om en mera miljövänlig livsstil och genom att börja blogga om miljö- och energifrågor skulle jag skapa större motivation och drivkraft hos mig själv. En stor underskattning visade det sig , för jag insåg väldigt snart att just att blogga är en enorm kraft i sig och skrivandet blir som en katalysator för hela förändringsarbetet. Efter två år är min och familjens livsstil ganska rejält förändrad. Några exempel:

 • Från att slentrianmässig tagit bilen till jobbet har jag blivit en inbiten bussåkare
 • I stort sett alla matvaror jag köper är ekologiska med väldigt få halvfabrikat
 • Vi planerar veckomenyer för att kunna veckohandla
 • Familjens köttkonsumtion har sjunkit rejält, själv är jag sedan ett år någon sorts halvvegetarian och äter fisk men bara i undantagsfall kött
 • Jag köper inte mjukt bröd längre utan bakar eget surdegsbröd
 • Under 2013 startade jag också upp en receptblogg http://klimatglad.se/ där jag, tyvärr alldeles för sällan, lägger upp klimatsmarta recept på god mat
 • Vi har kommit igång och börjat odla lite egna grönsaker igen
 • Vi började under 2013 källsortera förpackningar; papper, plast och metall och kör iväg till återvinningscontainrarna
 • Köksavfall komposterar vi sedan i somras i en varmkompost
 • Vi har i alla fall i liten skala börjat rensa ut bland alla våra prylar och köper mindre nytt

Sen finns det förstås en massa områden som jag behöver bli bättre på och i en del avseenden är jag nog ett hopplöst fall.

 • Jag är fortfarande en inbiten golfare och har svårt att tänka mig att välja bort min hobby även om jag inser att den är lite problematisk ur ett miljöperspektiv
 • Jag kör fortfarande mer bil än jag önskar på fritiden, till olika aktiviteter och för att handla
 • Jag kommer aldrig bli den som lappar och lagar kläder i någon större utsträckning, händige maken kompletterar dock mig i detta avseende
 • Jag älskar fortfarande att resa. I år gjorde hela familjen, 5 vuxna, en för oss ovanlig långresa till Kalifornien för att hälsa på våra amerikanska och kanadensiska släktgrenar. Det blev också en tjänsteresa till Kina för min del.

Tankar inför 2014 är att fortsätta med alla redan etablerade vanor och förhoppningsvis hitta några nya områden där vi kan vara mera klimatsmarta! 2 väldigt roliga och lärorika är har det definitivt varit!

ee4life-2år