De senaste dagarna har inte bara varit fredag, lördag och söndag, dvs ett vanligt veckoslut. Dagarna har haft diverse olika epitet. I fredags var det ”Black Friday”, en tradition som vi ärvt från USA, där denna dag som är en klämdag efter Thanksgiving ägnas åt shopping. Vad annars hittar man på en ledig dag? Motreaktionen till nattöppna affärer och upphaussad konsumtion är ”En köpfri dag” som uppmärksammas samma fredag i USA eller på lördagen bl.a. i Sverige. I Sverige blir det en intressant krock med skyltlördagen.

Det är ju alla och envars beslut vilket val man gör. Shoppa eller låta bli. För egen del börjar livsstilen bli mer och mer minimalistisk så vi handlar lika lite som vanligt. I samråd med barnen och deras respektive bestämde vi att ha paketleken i jul också. Vi köper alltså två paket var, något litet och användbart. Sedan spelar vi tärning om dem. Förutsättningarna är att alla kommer att få minst ett paket var. Någon har mer tur och får fler. Men alla får en rolig stund i den lekfulla ”jakten” på paketen.

I övrigt så kommer vi skänka pengar till Unicef och Stadsmissionen. Fokus på julen ska vara att bara ha det skönt och koppla av. Ingen stress kring julklappar och måsten.

Att köpa eller inte köpa, det är frågan … Och svaret är, tack jag låter gärna bli!