Bekämpningsmedel är ett riktigt fult ord som dessutom låter farligt och otrevligt. Förmodligen är det därför man hellre pratar om växtskyddsmedel. Det låter mycket snällare och mera positivt. Tyvärr är det dock samma sak; ”Same shit, different name”. Det finns definitivt ett ökat fokus på besprutning av livsmedel, inte minst genom olika kampanjer och filmer som t.ex. Bananas som handlar om konsekvenserna av fruktbolaget Doles hantering av bekämpningsmedel. Därför är det lite intressant att många sedan inte bangar det minsta för att vräka ut Roundup och järnsulfat och andra mindre trevliga ämnen i sina trädgårdar.

Jag måste erkänna att jag också blivit knäckt när ogräset tagit över gräsmattan fullständigt. Vid något tillfälle har jag också tagit till Stroller som en nödlösning. Men det kommer inte att hända igen. Man kan till att börja med fråga sig varför man måste ha en gräsmatta som är perfekt trimmad och inte innehåller mossa eller ett enda ogräs. Hur naturligt är det? Användningen av gifter i villaträdgårdarna är väl ett utslag både för vår strävan efter perfektion och också på vår brist på tid och tålamod att rensa ogräs på det klassiska viset.

Vi kan väl alla inse att spridning av växtgifter i grunden inte är så smart. De hamnar i jorden och når så småningom grundvattnet. Det kan också bli mycket tydliga och omedelbara konsekvenser av bekämpningsmedel. Vänner till oss har en hund som av misstag råkade gå på gräsmattan precis efter att de hade haft ut järnsulfat i den. De tvättade tassarna på hunden men lyckades inte få bort allt. Hunden hade sedan slickat på tassarna och blev akut sjuk med kräkningar och diarré, stackaren. Hoppas att det var sista gången de inhandlade Stroller.

Min gräsmatta innehåller en hel del ogräs nu, klöver, tusenskönor och mossa. Och det är faktiskt helt okej!

Katten trivs bland ogräset. Gott är det också! 

 

 

 

Lite länkar för de som är intresserade:
http://www.radron.se/granskningar/Kampen-mot-ograset/
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/tradgard-och-odling/den-miljovanliga-tradgardsmastaren/varfor-en-giftfri-tradgard-/