Det låter kanske lite kaxigt, men jag menar det bästa bröd som lämnat min ugn. Detta surdegsbröd bakat på en blandning av vete, dinkel och råg blev inte alls dumt!

Det har annars varit dåligt med brödbakande för min del de senaste åren. Förr bakade jag mycket, både bullar och matbröd. Men tiden och lusten har inte funnits på länge. Dessutom har ju allt fokus på kolhydraterna i kosten gjort att jag som många andra äter betydligt mindre bröd idag.

Men nu har jag blivit så inspirerad! Har surfat runt på Pain de Martins blogg i några år och testade bl.a. ett recept på dinkelbröd, som ju sägs vara nyttigare ur ett GI-perspektiv, ett mera proteinrikt och ursprungligt mjöl. Men surdegsbröden har jag inte fått tummarna loss att ge mig på förrän nu. Men i julas satte jag mina första surdegar, med lite blandade resultat. En del har kommit igång jättefint, andra har varit mera svårflörtade. Baserat på surdegarna har jag testat olika kombinationer av mjölsorter, ibland mycket fullkorn och ibland ljusa bröd. Att baka på surdeg sänker GI-värdet och ger ett smakrikt och hållbart bröd. Fast hos oss är hållbarheten inget stort problem. Brödet tar slut på nolltid!

Det positiva med att baka själv, bortsett från att hembakat alltid är hembakat, är att det går att styra exakt vad brödet innehåller. Det är faktiskt också ett bra sätt att spara pengar. Även om man väljer de ekologiska och lite dyrare mjölsorter så tjänar man en slant på varje bak. Och himmelskt gott är det ju, mums!

Hoppas att bakentusiasmen håller i sig länge den här gången!