Äntligen så har jag sett båda filmerna Bananas och Big Boys Gone Bananas. Den senare som nyligen visades på SVT finns fortfarande tillgänglig en vecka till på SVT Play. Rekommenderas! Att Dole och andra företag har använt sig av förbjudna medel, och kanske fortfarande gör det, är skrämmande nog. Men att se vilka metoder de tar till för att kringgå effekterna av dessa avslöjanden är minst lika fascinerande och skrämmande. Usch!

Tyvärr är det inte bara bananer och bananarbetare som utsatts för detta. Man kan t.ex. i boken ”Matens pris” läsa om hur ämnen som är förbjudna i Europa används på sojaodlingarna i Brasilien. Bönor som sedan blir foder till Europas djuruppfödning. Dessutom visar en rapport från FN att tillverkningen och användningen av kemikalier i jordbruk och industri leder till en miljon människors död varje år. Ofattbart!

Men för att återgå till bananer så har jag ätit ekologiska bananer under ett antal år och känner mig extremt nöjd med det valet!

Big Boys Gone Bananas:
http://www.svtplay.se/video/256163/big-boys-gone-bananas 

 

 

 

Jag älskar den här bilden av ”felleveransen” till City Gross. Ekologiska bananer så långt ögat kan nå! Kanske kommer det en dag igen när ekologiskt är det konventionella och besprutat är det avvikande …