I fredags hade jag satt en surdeg på morgonen för att baka med på kvällen. Men på eftermiddagen kom dottern på ett efterlängtat besök. Hon går utbildning på annan ort så vi träffas inte lika ofta som vi brukar. Vi lagade mat tillsammans och åt och myste. Och när hon sedan åkte hem till sig på kvällen ”hittade” jag min bortglömda surdeg i köket. Vad göra?

Jo, jag satte en deg och lät den komma igång i bunken under en timme och gjorde två vik under tiden. Sedan stoppade jag den i svalen och lät den stå ca 18 timmar och bakade efter det ut bröden som fick jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur i jäskorgar. Därefter gräddning! Ett riktigt bak-och-fram-bak blev det alltså. Istället för kort bulkjäsning i rumstemperatur och lång korgjäsning i kylskåp blev det lång bulkjäsning i låg temperatur och kort korgjäsning i rumstemperatur. Och resultatet?

Det funkade! Bröden blev något plattare än de brukar. Men det beror säkert också en del på att degen gjordes på 25% råg istället för dinkel som jag oftast använder. Gott blev det med!

Annorlundabulk
Annorlunda bulkjäsning

 

25rag
Fyra fina bröd

 

Raginkram
Lite mera finporigt inkråm