På senare år har jag blivit en nästan-vegetarian, eller vegepreferian. Med det menar jag att jag föredrar vegetarisk mat, men äter ägg och mjölkprodukter samt fisk och kött i små mängder. Att helt välja bort fisk är knepigt. Köttet är faktiskt betydligt lättare att avstå ifrån, utom möjligen under den mest intensiva grillsäsongen på sommaren. Vi har som familj minskat köttkonsumtionen till ca. en tredjedel av vad den var förut. När vi väl äter kött så är köttet snarare ett tillbehör än en huvudingrediens. Och vi äter allra helst vilt, annars ekokött såklart!

Vad äter man då istället om man inte äter kött? Jag har ett kluvet förhållande till olika köttersättningsprodukter. Eftersom jag helst lagar allt från grunden och vill undvika processad mat så blir jag inte särskilt sugen på quorn och sojaprodukter. När jag ekoshoppade igår på Astrid och Aporna spanade jag lite extra på låtsasköttet. Det är fyndiga namn på deras egna produkter, Göttbullar och Fejkon. Men tyvärr, sugen blir jag inte. Inte heller veganska varianter av ost och vispgrädde tilltalar mig. I somras var vi bjudna på en vegansk studentmiddag där ”gräddtårtan” var gjord helt utan ägg och mjölkprodukter. ”Grädden” var lite speciell, lite raklödder i konsistensen. Smaken var trots allt förvånansvärt bra. Men hur nyttigt är det?

Mitt förhållningssätt är att jag hellre lagar helt annan sorts mat än äter låtsaskorvar och låtsasgrädde. Det finns ju så mycket annat gott att äta. Så svaret på frågan ”Bacon eller Fejkon?” är snarare Raw food!

Fejkon