Veckan inleddes som vanligt med planering av veckans matsedel (min vecka börjar som alltid på en lördag). Ansatsen är två dagar kött, två dagar fisk och två dagar vegetariskt. Detta ska fungera  ihop med familjens olika önskemål, antalet middagar vi inte äter hemma och vad frysen har att erbjuda. Det fick därför bli några kompromisser den här gången. På matsedeln denna vecka hittar vi:

rödbetsbiffar med getost och honung, ugnsbakade potatishalvor med örtkryddor
stekt spättafilé med potatis och rotfrukter
fisksoppa
spaghetti med köttfärssås gjord på vildsvinsfärs
kålpudding, finns färdig i frysen att ta fram

 

Veckans fynd

Med fynd avser jag inte att något bara är billigt, utan det ska vara en produkt som är bra ur ett miljöperspektiv. Ibland kan även priset vara riktigt bra, men det är mera en bonus. Den här veckan köpte jag följande riktigt bra varor:

  • Garants ekologiska krossade tomater: Dessa är faktiskt en dryg krona billigare än de konventionellt odlade. Ett litet minus för plåtburk istället för kartongförpackning.
  • Garants ekologiska rågsikt: En nyhet för mig. 17.95 för 2 kg är riktigt prisvärt. Här skiljer det bara någon krona jämfört med konventionellt mjöl. Det ska bli spännande att testa hur det är att baka på.
  • Kravmärkta och lokalproducerade rödbetor: 15.90 för ett kilo är helt ok. Hade kommit undan med 3 kr mindre om jag köpt konventionella, men nej tack!

 

Veckans mindre bra inköp

Jag måste ha fått ett tillfälligt hjärnsläpp för jag köpte vanliga rårörda lingon. Tänkte inte ens på att kolla efter ett ekologiskt alternativ. Popcorn, smörgåsmargarin,  fänkål, getost och ananas fanns bara som konventionella produkter. Ekologisk ost är generellt lite svårt att få tag på, ska passa på nästa gång jag är i Lund. Konserverad ananas kan jag inte påminna mig att jag sett ekologisk. Någon som vet om det finns?

Andelen ekologiska varor dominerar i alla fall stort. Av tre proppfulla kassar var det bara en handfull icke-ekologiska varor. Jag är nöjd och glad!