Det finns många bra argument för att äta mindre kött. Om man på ett stycke land odlar någon sorts gröda ger det förstås mycket större avkastning jämfört med att man föder upp djur på samma yta. Djurhållningen kan man också ha många synpunkter på, även om den i Sverige förmodligen hör till de bättre. Jag köper dessa argument! Men …

Å andra sidan tror jag att vi människor till vår natur är allätare. Historiskt har vi ätit den mat vi haft tillgång till kopplat till säsong; kött och fisk, nötter, frukt, rötter och olika grödor sedan vi blev bofasta. Att sedan den moderna människan satt det ur spel med en kost som till allt större del består av snabba kolhydrater är en annan historia, som jag kanske återkommer till någon gång.

Jag har alltså inga planer just nu på att bli vegetarian. Men tittar man på vår veckomatsedel så kan man nästan tro det! Av sju middagar (lördag – fredag, som är vår ”matvecka”) är inte mindre än tre rätter helt vegetariska. Hur kommer sig detta då?

Söndagar, vår dag för familjemiddagar, kommer fortsättningsvis att vara gröna dagar eftersom ena sonen och flickvännen inte äter kött längre. Vad äter vi då när de kommer på besök? Hittills har vi bjudit på fiskrätter och indisk mat. Idag är det mexikanskt tema som gäller med chili sin carne, tortillas och guacamole. Ska bli spännande att se hur den vegetariska varianten kommer att smaka, hittade ett recept med mycket bönor, zucchini och paprika som verkar lovande!

Resten av veckan då? Nu är det vinter och ruggigt och jag är förkyld och hängig. Finns det något godare då än en varm soppa med ett gott bröd till (gärna hembakt förstås)? Så två soppdagar är därför inplanerade denna veckan.

Att äta vegetariskt till lunchen är inte heller dumt. Man slipper köttkoman som brukar komma efter någon timme när det känns som att all energi rinner från hjärnan ner i magen. För en del år sedan brukade jag äta lunch på en liten mysig lunchrestaurang. Dagens rätt var oftast mycket god men det kocken briljerade med var veckans vegetariska alternativ. Vi kunde åka dit ena dagen och njuta av anrättningen, sedan nästa förmiddag började vi fundera på om vi skulle åka dit och äta samma rätt igen. Då är det gott!

Sammanfattningsvis är jag alltså ingen vegetarian, men jag uppskattar vegetarisk mat både för att det är gott och nyttigt och för det är ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

En köttfri dag gör skillnad, vilket dessa gymnasieelever också insett: Artikel i Sydsvenskan

Nej, nu ska jag börja förbereda dagens chili sin carne!