Hittade nyligen en gammal artikel om blöjor. Eller snarare om hur man helt kan skippa dem. Vi fick barn i början på 90-talet under den perioden när det var som mest hippt att använda tygblöjor. Det var nästan något som förväntades av en. Men att inte använda blöjor alls minns jag inte att det diskuterades överhuvudtaget. Jag har dock under resor i Asien fascinerats av att många barn saknar blöjor och att föräldrarna verkar förstå när det är dags för barnens behov.

Moderna blöjor blir inte obehagliga att ha på sig ens när de är fyllda till bredden. Nackdelen är att varken barn eller föräldrar blir medvetna om när exakt det händer något eller är på gång att hända. En konsekvens är också att det inbjuder till att barn har blöja längre än de egentligen behöver. Tygblöjor var ett bra incitament för att bli torr snabbt. Särskilt vår ena son var mycket angelägen om att bli av med den våta blöjan på morgonen. Och jag var också glad den dagen när jag kunde sluta sticka blöjbyxor av ull och tvätta tygblöjor.

Det hade varit spännande att testa metoden att skippa blöjor. Får väl bli med barnbarnen! Bevisligen funkar det för de som testar!

Artikel i Aftonbladet – Skippa blöjan