Att veckohandla, som gårdagens inlägg handlade om, sparar både tid, energi och pengar är ju kanon, men vad kan jag som konsument påverka när jag väl är i butiken?

Någon klok person uttryckte det så här: Man bör handla efter säsong, lokalproducerat och ekologiskt! Hur gör man då det i praktiken?

Idag kan vi köpa de flesta typer av livsmedel året runt. En del av säsongen kan varorna vara producerade i Sverige medan de andra delar av året är importerade. Ibland skulle det kanske vara klokt att välja bort en del varor under vissa delar av året. De importerade vintertomaterna är faktiskt ofta rätt tråkiga!

Vissa varor har jag i princip alltid ratat i butiken. Jag är t.ex. rabiat motståndare till fransk yoghurt. Inte för att jag inte kan tänka mig att äta fransktillverkad yoghurt. Det gör jag mer än gärna, när jag är i Frankrike. Men varför ska jag äta fransk yoghurt i Sverige när det faktiskt finns svensk yoghurt som är helt ok. Det är märkligt att det ens kan löna sig att transportera varor på detta sätt kors och tvärs kontinenten. I vissa fall kan vi inte hitta lokalproducerade alternativ utan varan är alltid importerad,  t.ex. ris och bananer. Vad man kan fundera kring då är i vilken omfattning man handlar dessa varor. Finns det andra alternativ, t.ex. pasta och äpplen, med kortade resväg till butiken.

Utbudet av ekologiska och även rättvisemärkta produkter har verkligen ökat de senaste åren. Mjölk är en av de varor där jag länge valt ekologiska alternativ, även ägg i perioder. Tyvärr är ägg en vara där snålheten segrar ibland, även om de ekologiska faktiskt är mycket godare. Priset är tyvärr ofta det dubbla! Kostar det, så smakar det …

Nog med teori, vad gjorde jag för val den här helt vanliga januariveckan? Det fanns 37 unika poster på mitt kvitto, varav 9 var ekologiska. Utrymme för förbättring alltså! Jag försökte att köpa svenskatillverkade varor i den mån det gick. De importerade tomaterna, gurkan och paprikan kunde jag kanske ha struntat i. Ett plus för att tomaterna trots allt var ekologiska!

De ekologiska inköpen var: mjölk, ägg, tortillabröd, vita bönor, kidneybönor, mjöl, färska tomater, pasta, balsamvinäger

Veckans svåra val i butiken: Skulle köpa burktomater och hamnade i valsituationen ekologiska tomater i plåtburk eller vanliga i pappersförpackning. Jag gillar inte att slänga plåtburkar i soporna, så jag köpte pappersvarianten. Rätt eller fel? Jag skulle kanske källsortera soporna istället? Hm, ämne för ett inlägg någon annan dag …