I morse satt jag och slöläste Metro på bussen till jobbet. Oftast brukar jag kunna hitta något intressant att läsa från ett miljöperspektiv, så även idag. En ny undersökning gjord av TNS Gallup på uppdrag av Nordea visar att 63% av de tillfrågade gör en inköpslista innan de ska handla mat. Jag hör definitivt till den kategorin. Eftersom jag handlar så sällan behöver jag verkligen en lista för att vara säker på att jag inte glömmer något. Det som sedan är intressant i undersökningen är att det bara är 7% som följer sin lista till punkt och pricka. De flesta låter sig sedan inspireras av butikens utbud. De flesta besluten fattas alltså i butiken beroende på utbudet och olika erbjudanden där.

Själv var jag definitivt mera benägen att avvika från mina planer förut. Jag kunde absolut låta mig inspireras och helt planera om dagens eller veckans meny utefter vad jag hittade i butiken. Och visst blev det en hel del impulsköp när jag sprang på något jag blev sugen på. Impulsköp kan bli dyrt och det visar också undersökningen. I snitt lade deltagarna 490 kr i veckan på småinköp, som kaffe, läsk och godis. Typiskt sker dessa på väg till och från jobbet.

En av fördelarna med att jaga gröna lappar, ekologiska varor alltså, som jag gör nu är att utbudet av varor är mindre. Det är inte lika enkelt att göra ett lappkast och planera om menyerna. Inte heller blir jag frestad på samma sätt längre att göra impulsköp. Onyttigheterna är ju sällan miljönyttiga. Genom att handla enligt den ursprungliga planen blir det förmodligen ofta billigare i slutändan. Både med avseende på matkontot och för miljön.