Är det möjligt? Nej, säger en del och jag kan respektera och förstå detta ställningstagande. Det finns många goda argument för att låta bli att äta kött, både av miljöaspekter och av etiska skäl. Jag är inte övertygad vegetarian, men jag är däremot klart beredd att äta mindre kött och med omsorg välja ut det kött jag äter. Trenden i Sverige går dock generellt på andra hållet. Vi äter rekordmycket kött, främst nöt och kyckling, förra året hela 86 kilo per person.

Här i västvärlden har övervikt blivit allt vanligare och i sin tur orsak till flertalet medicinska problem som diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar. De kostvanor vi har lagt oss till med på senare år med stora mängder snabba kolhydrater är förmodligen en förklaring. Motreaktionen mot detta är ett antal nya kostråd och dieter, t.ex. LCHF som propagerar för större mängd protein och fett i kosten. Jag har själv testat och mått väldigt bra av denna kost. Fortfarande försöker jag undvika vitt mjöl, socker, potatis och ris. Bröd har jag börjat äta igen sedan jag började baka surdegsbröd, och tycker att det funkar bra. Surdegen gör att brödet får ett lägre GI-värde. Extra protein får jag främst i mig genom att äta mycket ägg, och det har definitivt blivit lite mera kött och fisk också. Dock inte så bra ur ett miljöperspektiv …

Mitt i denna LCHF-trend är det givetvis inte lätt att skapa motivation för att äta mindre kött. Personligen kommer jag att försöka hålla fast vid minst två köttfria dagar i veckan. Det kött jag köper hem har jag ambitionen att det ska vara ekologiskt och närproducerat. Jag hoppas att mitt agerande som konsument bidrar till en mera hållbar och human djurhållning också. Andelen vilt som hamnar på vårt middagsbord hoppas jag också kommer att öka framöver.

I Sydsvenskan idag kunde man läsa ett för många kanske kontroversiellt uttalande att vi borde äta mera kaninkött. Det skulle ur ett miljö- och klimatperspektiv vara bättre än att äta nöt, gris och fågel. Ja, kanske …

http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1609676/Forskare-Mer-kanin-pa-tallriken.html