Släng inte maten brukar vi muppar uppmana. En fälla som man lätt går i är att kasta mat bara för att bäst-före-datum passerat. I vissa fall, som t.ex. med kött, ska man såklart vara noga och förhålla sig till datumstämplingarna. Och då anger man ju istället ”sista förbrukningsdag” vilket är något helt annat än ”bäst före”. ”Bäst före” är helt enkelt en rekommendation. Ofta håller varorna långt efter utsatt datum, torrvaror typiskt flera år. Det som kan hända är att kvaliteten försämras något, men man blir inte sjuk av maten.

När vi byggde om köket förra året fick vi så mycket bättre överblick på torrvarorna eftersom de nu förvaras i lådor istället för i skåp. Innan dess hade alla förpackningar en tendens att stå längst in i skåpen och det var lätt att vi köpte på oss varor som redan fanns hemma. Vi hade 4 paket ris t.ex. visade det sig.

Men även med bra överblick så varierar omsättningen på varorna. Röda linser hittade vi två paket förra året, varav det ena redan då var ”gammalt”. Men det har inte blivit av att vi lagat någon rätt med röda linser förrän häromdagen. Två år gamla linser är inget problem alls. Det blev en mycket god indisk linsgryta. Bortsett från de ”gamla” linserna fick jag också användning för min hemgjorda, och färska, kokosmjölk. Lite gammalt och lite nytt alltså.

Jag testade också att göra en vegansk mango chutney-sås på kokosgrädde att servera till. Mycket gott blev det!

Gammal mat
Två år gamla linser är inget problem!

 

Dhal
Recept på indisk linsgryta med vegansk mango chutney