Jag fick tips om ett intressant inslag på P4 Extra angående Köttfri Måndag. Mästerkocken Sigrid Bárány förmedlade sin, i min mening mycket sunda, inställning till att äta kött. Hon är själv köttälskare men hävdar att vi alla måste äta mindre kött för att vi ska kunna fortsätta att äta kött överhuvudtaget. Idag produceras det stora kvantiteter kött för att möta vår stora konsumtion. Det ger oss kött som smakar mindre och med mindre näring. Om vi istället köper dyrare kött, kött av bättre kvalitet, får vi ett mycket godare och nyttigare kött och blir mera mätta och belåtna på en mindre bit.

Efter att ha handlat på Ängavallen kan jag bara instämma. Jag drar hellre ner radikalt på köttkonsumtionen och äter lite kött men fantastiskt gott kött. Sigrid har också verkligen en poäng i att det är så mycket bättre att vi alla hjälps åt, än att några få vegetarianer ska stå med hela världssamvetet på sina axlar.

Så budskapet är: Mindre kött, men godare och bättre!

 

 

 

 

 

 

 

Sveriges Mästerkock, Sigrid Bárány. Foto: Jan Erik Henriksson / Scanpix
Inslaget på P4 Extra:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=5351524&play=4266293&playtype=Ljudklipp&t=1