En artikel i Sydsvenskan idag handlar om Akiko Frid som genom en synnerligen spartansk livsstil minimerar sina utsläpp av växthusgaser, mindre än ett ton per år i förhållade till genomsnittssvensken som bidrar med ungefär sju ton. Hon har ingen kyl och frys, ingen bil och accepterar en minst sagt kall bostad. Att denna livsstil orsakar debatt förstår man av alla kommentarer, en del positiva och en del negativa på gränsen till ilskna.

Måhända kan man uppfatta hela klimatdebatten som ett hot mot vår moderna livsstil och då ta till den klassiska försvarsmekanismen förnekelse. Eller gömma sig bakom argument som att ”det spelar ingen roll vad just jag gör”. Personligen är jag allvarligt oroad men tror ändå på framtiden och att det jag bidrar med som individ faktiskt betyder något. Men jag har svårt att se mig själv välja en så extrem livsstil som Akiko har gjort. De aktiva miljöval jag gör är betydligt mera blygsamma, men lite nytta gör de.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

 

 

 

 

 

 

Akiko Frid
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

 

http://www.sydsvenskan.se/skane/klimatsmartast-i-skane/