Det är verkligen busenkelt att odla vitlök. Man gräver ner dem på hösten, gör absolut ingenting och sen skördar man. 14 november satte jag årets vitlök. Denna gång tre lökar av en sort jag inte testat tidigare, Thermidrome. Helt enligt tidtabell skördade jag sedan 21 juli drygt 50 vitlökar, fina men mindre än de brukar vara. Med facit i hand kan man konstatera att jag gjort två misstag. Dels borde jag ha skiftat växtplats. Vitlöken har stått på samma ställe lite väl länge nu. Dessutom var jag snål med utrymmet och fullkomligt pressade in alla sättlökarna i en pallkrage. Men trots misstagen så har vi nog vitlök för nästan ett år framåt.

Efter skörd fick vitlökarna ligga och torka en vecka och sedan gjorde jag återigen ett tappert försök att göra flätor. Och det brukar ju gå sådär… Denna sort satte en hel del luftlökar också, vilket gör det ännu svårare att fläta blasten. Men även om flätorna inte vinner några skönhetspris så hänger de nu i matkällaren i väntan på att avnjutas under det kommande året. Härligt!

Vitlök Thermidrome
Testar ny sort, Thermidrome

 

Vitlök i pallkrage
Det blev lite väl trångt i pallkragen…

 

Vitlök
Årets skörd

 

Vitlöksflätor
Flätorna hänger i matkällaren