Inför årets lussebak hade jag kunnat välja den enkla utvägen och baka efter mitt gamla välbeprövade recept. De klassiska lussekatterna som bakas på jäst kan jag nog baka i sömnen. Men det känns ju inte lika intressant att baka med jäst längre när man istället kan experimentera med surdegar. En surdeg är förvisso inte lika förutsägbar som ett jästpaket, men tillför istället helt andra smakdimensioner och man slipper jästsmaken. Just jästsmak på bröd har jag alltid haft svårt för och det ledde mig tidigt in på att baka med små jästmängder och långa jästider.

Nu är det dags att planera vår traditionella glöggträff. Till den behövs en rejäl laddning lussekatter. Oftast bakar jag dem samma dag. Men just i år känns det lite vanskligt att experimentera med surdegslussekatter samma dag som gästerna kommer. Därför gjorde jag i söndags ett provbak där jag kombinerade ihop några olika idéer om surdegslussekatter och vanliga bullar till ett eget recept.

Mina allra första surdegslussekatter – goda blev de!

 

 

 

 

 

Lussekatter (40-50 st)

325 gram smör
350 gram mjölk
4 paket saffran
225 gram rörsocker
600 gram flytande vetesurdeg (lika delar mjöl och vatten)
850 gram vetemjöl
1 ägg
10 gram salt

  1. Smält smöret och häll i degblandaren tillsammans med mjölken. Blanda i övriga ingredienser och kör 10 minuter på medelfart.
  2. Låt degen jäsa tills den nått dubbel storlek, 4-8 timmar.
  3. Baka ut lussekatter och garnera med russin.
  4. Låt jäsa under handduk ca 2 timmar.
  5. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 8 minuter i 225 grader varmluft.