Detta är en fråga som jag fått många gånger, så varför inte reflektera lite kring den. Framför allt kring maten har det varit många funderingar. Många blir kanske avskräckta att köpa ekologiska varor när de ser prislapparna. Att konsekvent välja gröna prislappar framför röda blir såklart dyrare, men genom att också fundera kring vilka varor man väljer; välja nytt/välja bort, så kan den skillnaden absolut minimeras. Efter tre månaders uppföljning av en mera miljöfokuserad vardag är detta mina slutsatser:

 

Mat

När jag jämför kostnaderna för maten nu när andelen ekologiska varor i min kundvagn gått från ca 10% till 90% så har det faktiskt inte blivit så mycket dyrare. Det beror nog huvudsakligen på att jag bakar allt bröd och att vi bara äter kött 2-3 gånger per vecka. Genom att systematiskt veckohandla och planera användningen av råvarorna blir svinnet lägre. Vi har också låtit bli att köpa hem snabbmat. Det finns ju inga sådana ekologiska alternativ. Kanske lägger vi ändå någon hundralapp extra per månad på mat. Men det är det värt!

De egna odlingarna som är på gång kommer också spara en del pengar.

 

Lunch under vardagarna

Tidigare har jag nästan alltid ätit i restaurangen på jobbet. Genom att bättre planera middagsmaten hemma så har jag börjat ta med mig mat till jobbet. Då vet jag också att maten jag äter är bra ur det miljöperspektiv. Rent ekonomiskt kan man räkna med att spara minst 600 kr per person och månad på att ta med mat till jobbet. Av familjemedlemmarna är det nu bara dottern som äter mat ute regelbundet (skolmaten). Fortfarande faller jag för frestelsen att köpa en ”fin-kaffe” då och då på jobbet.

 

Resor

När jag började åka buss till jobbet gjorde jag en kalkyl och kom fram till att kostnaden för att åka bil till jobbet lågt räknat ligger på 1260 kr per månad. Ett busskort kostar 580 kr. En ren vinst på nästan 700 kr per månad alltså! Nu har jag gått över till att köpa ett dyrare månadskort som täcker fler zoner och som dottern kan låna på helgerna. Det ger också mig möjligheten att åka till Malmö ibland. Besparingen per månad blir ungefär densamma.

När vi måste köra bil försöker vi samåka. Genom att veckohandla blir de korta resorna inte heller lika många.

 

Uppvärmning

Genom att ha sänkt inomhustemperaturen någon grad ser vi positiva tendenser på elräkningarna. Det är dock fortfarande lite för tidigt att utvärdera besparingen.

 

Summa summarum

Det går med vinst att tänka på miljön! Alla är vinnare; jag och min familj, naturen och kommande generationer. Det som krävs är lite tid, intresse och en bra planering.