Äppelringarna som hängdes på tork är färdiga nu. Det är ett lite bortglömt sätt att bevara äpplen. Numera är vi bortskämda med att de flesta varor, så även äpplen, finns att köpa året om. Att ta tillvara på sina egna äpplen i trädgården blir därför inget som prioriteras. Jag har inte heller testat tidigare att torka äpplen så jag var mycket nyfiken på resultatet. Och visst blev de vackra och fina!

Torkade äpplen

 

 

Så här gjorde jag:

  1. Kärna ur äpplena. Skär dem i 2-3 mm tjocka skivor och lägg dem i en skål med lätt saltat vatten tills du är klar att börja hänga. Saltet lämnar ingen smak, men får dem att mörkna mindre. Ju mognare äpplen med högre sockerhalt, desto bättre behåller de sin ljusa färg verkar det också.
  2. Häng dem på ett snöre över ett köksfönster eller ännu bättre, en bambu- eller metallpinne som inte ”buktar” av tyngden. Med lite luft mellan skivorna är de klara efter två dagar. Låt dem eftertorka i en luftig hög på ett fat ett par dagar. Vänd högen och ibland och känn efter att det inte finns någon fukt kvar.

 

Jag hittade ett recept på äppelchips också som jag inte provat ännu.

 

Äpplechips

2 st röda äpplen
1,5 dl socker
2 dl vatten
2 st citroner, saften

  1. Koka upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull och låt svalna.
  2. Skölj äpplen och skär dem i så tunna skivor som möjligt. Använd gärna en mandolin. Använder du små svenska äpplen kan det gå bra att skära med en osthyvel, men ofta är äpplet för brett. Lägg äpplena i den varma lagen några minuter.
  3. Sätt ugnen på 80 grader. Lägg avrunna äppleskivor bredvid varandra på bakplåtspapper och torka i ugnen i 3-5 timmar. De är klara när äppleskivorna går att bryta itu.