I helgen hade vi en aktivitet tillsammans med grannarna när vi skulle ut i skogen och grilla korv. Jag var lite dåligt förberedd och hade inte hunnit handla hem picknickmaten, så det blev en akututryckning till affären för att handla klimatsmart och nyttigt. Not! Ekologisk korv hittar vi inte i någon av våra butiker i kommunen, men det mest deprimerande var ändå att försöka hitta något gott och nyttigt till kaffet. Jag bakar som bekant mycket, men det är nästan uteslutande surdegsbröd. Till jul blir det lite lussekatter och kanske någon kaka. Annars är det tomt i bullfrysen.

I butiken försökte jag snabbt skanna av de 84 sorterna. Nej jag räknade inte, men det kändes som oändligt många olika sorters kakor. Inte ett enda ekologiskt alternativ, ingen ”Äkta vara” eller någon annan kvalitetsstämpel på någon produkt. Bara mer eller mindre onyttiga produkter. Och då pratar jag inte om allt socker, utan dessa vegetabiliska fetter, typiskt tvivelaktig palmolja, och diverse tillsatser. Både de som är deklarerade och de dolda.

Till slut grabbade jag närmast desperat åt mig ett paket Brago med kanelsmak, flydde kakdisken och skyndade hem. I innehållsdeklarationen kan man läsa det vanliga; vegetabiliskt fett, bl.a. palmolja, emulgeringsmedel och aromer. Och varningen ”Kan innehålla spår av mjölk”. Inte helt garanterat fritt från smör alltså! Själv hör jag till kategorin som tycker att kakor ska bakas på smör och kärlek. Kruxet är förstås då att de som är allergiska mot mjölkprotein inte kan äta dem. Men måste de vegetabiliska fetterna vara så erbarmligt dåliga.

Nästa gång bakar jag själv, eller struntar i kakorna!

Köbekaga

Spår av mjölk