Att äta eller inte äta kött, fisk, ägg och mjölkprodukter kan skapa mycket diskussioner. Själv hör jag till dem som äter kött, dock i ganska liten mängd numera och när jag själv kan välja blir det bara ekologiskt. När jag köper fisk väljer jag fisk som är miljömärkt. Ägg och mjölkprodukter köper jag ganska mycket av, dock alltid ekologiska produkter. Jag har i nuläget inga planer på att bli varken vegetarian eller vegan. Men som min make brukar konstatera med förvåning i rösten: ”Jag kan faktiskt ändra mig!”

Det finns många goda argument för att inte äta kött, eller åtminstone välja att äta mindre kött: Djur far tyvärr ofta illa. De vistas i trånga miljöer där de lever ett för dem onaturligt liv utfodrade med sojamjöl för att bli slaktfärdiga fortast möjligt. De etiska argumenten är tunga. Dessutom är köttproduktionen oerhört resurskrävande i sig.

När det gäller fisk så är det också knepigt. Världshaven håller på att bli utfiskade. Den lösning man sett på problemet är att odla fisk. Bra tänkt kan man tycka, men tyvärr utfodras oftast odlad fisk med fiskmjöl gjort på vild fisk.

Djur som föds upp för ägg- och mjölkproduktion har i vissa fall inte heller något trevligt liv. En vegan argumenterade i en artikel i City Malmö för att det är värre att säga sig vara vegetarian av etiska skäl eftersom djuren för ägg- och mjölkproduktion får lida ännu längre.

Om man som jag ännu  inte är beredd att bli vegan, hur kan man då äta kött, ägg och mjölkprodukter på ett lagom och bättre sätt:

  • Ha några köttfria dagar i veckan. Mitt mål är 4-5 dagar utan kött. Söndagar blir med automatik köttfria när ena sonen med flickvän kommer på middag.
  • Köp ekologiskt kött eller vilt. Det finns inte alltid så mycket att välja på så jag brukar passa på när jag hittar något kul i affären. Kyckling och vildsvinsfärs har jag handlat en hel del på Ica Malmborgs.
  • Köp miljomärkt fisk av fisksorter som inte är så utsatta. Bra val av fisk är t.ex. sill, makrill och spätta. Lax och torsk bör vara undantag. Och tonfisk och tigerräkor ”big no no”.
  • Köp ekologiska ägg och mjölkprodukter. Även dessa produkter bör man använda lite mindre av. Själv tycker jag att jag lite slentrianmässigt skvätter i grädde eller creme fraiche i maten. En skvätt vin kan ersätta grädden och en god tomatsås kan vara ett alternativ till en gräddsås.
Nu väntar kvällens middag, en gratäng med brysselkål och fetaost. Köttfri dag idag alltså!