Ett gammalt kinesiskt ordspråk lyder: Äger du fler än 80 ting så äger tingen dig. Ett modernt västerländskt hem innehåller väsentligt många fler saker, räcker 80000 tro?

Jag läste för en del år sedan en intressant artikel om ett sambopar som bodde i ett stort hus med en massa prylar. De hade konstant dåligt samvete för att de inte hade tillräckligt med tid att spendera hemma och pyssla om sitt vackra hem. Till slut en dag beslöt de sig för att göra slag i saken och flytta till en mindre bostad. Det är ett drastiskt steg att flytta från ett hus på flera hundra kvadratmeter till en liten tvåa och de fick därför också göra sig av med det mesta av sina prylar.

Deras sätt att resonera var intressant. Varför t.ex. ha en massa olika sorters glas. De behöll en sorts glas som de tyckte fungerade till alla olika typer av drycker. Till saken hör att de inte var värsta bohemerna utan tvärt om mycket intresserade av inredning och design och väldigt noga valde sakerna till sitt hem. När de var tvungna att välja bort saker blev de väldigt medveten om vilka saker som verkligen betydde något. En smart regel som de också levde efter var: En sak in i hemmet medför en sak ut!

Det bästa sättet att minimera antalet prylar är förstås att inte köpa hem så många nya och sedan rensa regelbundet. Vi kan också påverka vad andra köper till oss genom att önska oss upplevelser i stället för saker. Istället för överfulla skåp får vi alltså många trevliga minnen!

Jag önskar att vi hade färre prylar, särskilt när det är dags att städa! Visst har vi rensat i omgångar. Bland annat har en hel del film, musik och böcker rensats ut. När jag t.ex. ser att en bok jag har i bokhyllan finns att låna som digital bok på biblioteket så rensar jag ut den. På så sätt hamnade hela min Jan Guillou-samling på Lions. Men fortfarande finns det massor med prylar här hemma. Vi är inte redo för en mindre bostad än på ett tag …