Fredrik Lindström beskriver i sin bok ”När börjar det riktiga livet” ett par som har det perfekta köket med alla upptänkliga köksredskap, men de lagar aldrig mat. Lagar mat och bakar gör jag absolut. Men något perfekt kök har jag inte, dock en mängd olika köksredskap. En del används mycket, andra står mest och samlar damm. Men nu har några av dem dammats av och börjat användas mera.

En av de maskiner som stått bortglömd länge är råsaftcentrifugen. Den är lite meckig att diska, så jag är ofta för lat för att orka ta fram den. Fördelen med den jämfört med en vanlig press är att man kan ha ner frukt med både skal och kärnor. När man kör morötter separerar man fibrerna (som man t.ex. kan ha i bröd) från juicen. Med tanke på mängden plommon vi har tänkte jag att det kunde vara kul att testa att göra juice.

Resultatet då? Tja, plommonjuice är lite kärvt. Den blir rätt tjock i konstistensen och mycket av skalet kommer med. Förmodligen är den därför väldigt nyttig. Den skulle kunna säljas med beskrivningen ”innehåller mycket fruktkött”. Men blandar man i lite äppel- eller apelsinjuice så är den faktiskt inte så dum. Ny erfarenhet, intressant.

Gott om plommon har vi

 

 

 

Testar plommonjuice

 

 

 

Och jag ska inte sätta in centrifugen längst in i skåpet igen!

11 augusti: Liten uppdatering. Idag kom centrifugen fram igen och vi testade kombinationen 1/3 plommonjuice, 1/3 apelsinjuice och 1/3 äppeljuice. Bästa blandningen hittills!

Morgonens vitaminkick