En av favoritmaskinerna just nu i köket är förstås hushållsassistenten. Denna klassiska Electroluxmaskin inhandlades när äldste sonen var nyfödd, d.v.s. för 23 år sedan. Den har använts mycket under årens lopp till allt från att blanda bröddeg och köttbullssmet till att passera äppelmos och göra korv. Men mest har den använts när jag bakat. I perioder har jag bakat riktigt mycket, särskilt när barnen var små. Hade jag mera tid då? Kanske … På senare år har det blivit väldigt lite bakande, något enstaka brödbak och på sin höjd de obligatoriska lussekatter till jul. Därför känns det så roligt att jag har trillat dit så ordentligt på surdegsbakandet. Nu har bakningen fått en naturlig plats i mitt liv igen och assistenten går varm.

Electrolux assistent är en riktig nostalgipryl. Den första modellen lanserades redan 1940 och den går fortfarande att köpa, i en modernare design, under namnet Ankarsrum Assistent.

Här ska det bli andra bullar av!