Har varit i snart 6 år en klimatglad bloggare, de senaste två åren dock mera sporadiskt. Så här på årets sista timmar sitter jag och reflekterar över året som gått. Det har varit ett händelserikt år med några givna höjdpunkter.

  • Att bli mormor och farmor till två ljuvliga barnbarn, en pojke och en flicka, slår så klart allt. Jag förstår precis nu varför mor- och farföräldrar är så tramsigt lyckliga och stolta. Sån är jag också nu. :-
  • Ena sonen öppnade i vintras eget bageri där specialiteterna är surdegsbröd och ett stort sortiment av veganska bakverk. Vi är självklart stamgäster och handlar allt bröd där. Enda nackdelen är att jag inte själv nästan alls  bakar längre. Men det får väl betraktas som ett mindre problem.
  • Vi tog odlingarna till nästa nivå genom att köpa en odlingstunnel och göra ett system av självvattnande krukor. Skörden blev dock blygsam. Sommaren var kall och regnig och vi fick problem med mögel. Kilopriset på våra egna grönsaker törs jag inte tänka på, men nästa säsong behövs förmodligen inga nya investeringar.
  • Vi renoverade vårt till vissa delar nästan 40 år gamla kök. Kyl och frys var 26(!) år gamla. De funkade fortfarande ok, men kändes inte så fräscha längre. Jag utgår från att elförbrukningen har gått ner en hel del (eftersom vi har direktverkande el som uppvärmning är det svårt att utvärdera). Köksskåpen och bänkskivorna byttes också ut.
  • Jag har sedan förra året börjat samåka med en kollega. Tyvärr tar det onödigt lång tid att åka kollektivt. En resa på 2 mil tar 70-75 minuter dörr till dörr, ja det vill säga när bussbytet funkar. Med bil tar det mindre än 20 minuter. Det är inte konstigt att så många väljer bilen i det läget. Det känns dock mycket bättre att sitta två i bilen. Vi får trevliga pratstunder också. Dock funkar det inte alltid eftersom vi har olika tider. Men två-tre dagar i veckan brukar det bli åtminstone.
  • Det har blivit en hel del resor i år, men färre än förra året. 2016 gjorde jag 4 långresor med jobbet, en till USA och tre till Kina, samt en kortare resa till Tyskland. Utöver det flög vi till Portugal på hösten för en veckas semester samt bilade till Gotland under sommarsemestern. I år har det blivit en långresa med jobbet till Kina, tre kortare resor till Polen, Holland och Belgien. Vi flög till Portugal i maj för en veckas semester samt bilade två veckor i Tyskland, Österrike och Italien under sommarsemestern. Lite väl mycket resande dessa sista två år kan man tycka men under den senaste tioårsperioden har det inte blivit mer än 6 flygresor privat. Jag älskar verkligen att flyga. Min far var pilot så det är väl något jag har i blodet, men när jag flyger får jag alltid dåligt samvete. Vår annars hyfsat miljövänliga livsstil hjälper tyvärr inte upp det heller.

Nu ska vi fira nyår med goda vänner och jag ska sedan imorgon förmiddag börja formulera de mål för 2018 som jag börjat fundera på.

Gott Nytt År!

Hand i hand
Stolt mormor!

Fot
Stolt farmor!