Årets första maskrosrecept har testats! Jag gjorde maskrossirap. Det är i grunden väldigt enkelt men lite pyssligt att rensa maskrosblommorna. Jag plockade en skål med maskrosblommor som jag sköljde och sedan rensade bort allt det gröna. Bara de gula delarna av blommorna ska användas. Sedan la jag blommorna i en kastrull och hällde på vatten så att det precis täckte. Det fick sedan koka 15 minuter. Därefter silades blommorna bort och till vätskan tillsattes dubbla volymen socker. Detta fick sedan koka ungefär en timme tills blandningen var riktigt simmig och sirapslik i konsistensen. Sirapen hälldes sedan upp på väl rengjord glasburk för att svalna.

Smaken då? Sirapen smakar maskrosor. Inte så förvånande kanske … Det påminner kanske mest om honung. Jag tänkte mig att den kan vara god att ha som smaksättning i bröd och kakor. Äntligen lite nytta av ogräset!

Maskrossirap