Dessa slappa semesterdagar tillbringar jag mer än gärna med att baka. Lite vanebildande är det allt det här med surdeg … Nu har jag mer och mer börjat baka bröd helt och hållet för hand. Det är rätt sällan som jag tar fram assistenten. Mindre bröddegar är inga problem alls att blanda för hand. Jag använder inte slev utan blandar med handen. Just det, ena handen. Det gäller att bara ha en hand i degen och se till att den andra handen hela tiden är ren. Annars blir det väldigt kladdigt.

Idag bakade jag två olika bröd. Det blev dotterns favoritbröd, ett rostbröd med graham och sedan ett grytgräddat vanligt ljust surdegsbröd. Ganska olika bröd och helt olika sätt att baka och grädda dem. Gemensamt är att båda degarna blandades för hand. Men det som framför allt skiljer dessa bröd åt är att formbröden blev fina som de brukar och det ljusa surdegsbrödet blev om möjligt ännu fulare än vanligt. Jag hade inget bra sätt att få över brödet i den varma grytan. Det blev rena kraschlandningen när brödet trillade ner i grytan. Degen mådde inte så bra av den behandlingen, utan brödet blev platt som en pannkaka. Det kan definitivt tävla i klassen världens fulaste bröd, om det finns någon sådan …

Deg på gång …

 

 

 

 

 

Fina formbröd och kraschlandat ljust surdegsbröd