Jaha, vad är det då som får en hyggligt miljömedveten person att sätta sig på ett plan tillsammans med make och tre vuxna barn och flyga tur och retur San Francisco? Jo, en stor släktträff där amerikanska och kanadensiska ättlingar till två svenska syskon som emigrerade i början på 1900-talet och deras svenska släktingar fick tillfälle att träffas igen eller i vissa fall träffas för allra första gången. Att det är viktigt att förstå sitt arv och ursprung blev väldigt tydligt för 10 år sedan när de olika släktgrenarna fick kontakt efter ett uppehåll på nästan 50 år. Det var under en period svårt att hålla kontakt när det i USA och Kanada inte längre fanns någon som kunde svenska och engelskkunskaperna hos de svenska släktingarna inte var så bra. För våra generationer idag är det förstås så mycket lättare. Man måste också beundra modet hos dem som emigrerade, lämnade allt för att flytta till ett främmande land utan att kunna språket och med avsikten att aldrig återvända. I vår tid är det inget konstigt att resa kors och tvärs eller bo utomlands under några år. Att hålla kontakt är också så enkelt via telefon och internet.

Vår resa till Kalifornien väckte mycket tankar och funderingar både kring dåtid och nutid och naturligtvis också kring miljöfrågor. USA är ett land med stora kontraster och vi upplevde både riktigt bra och riktigt dåliga sidor av det amerikanska samhället. Jag återkommer kring detta i kommande inlägg.

Och ifall någon undrar så tänker jag absolut klimatkompensera för vår flygresa och i övrigt fortsätta att leva så klimatsmart som möjligt.

USA-flagga