Stekt kyckling med god sås och potatis det är inte dumt det. Med riktigt fina råvaror så är det enkelt att laga mat. Man behöver inte krångla till det och ha en massa avancerade smaksättningar. Istället låter man bara de naturliga smakerna få komma fram, det räcker! När jag köper kyckling väljer jag den ekologiska Bosarpskycklingen. Kilopriset kan avskräcka, men med vetskapen att det är en kyckling som haft ett bra liv och fått växa långsamt uppfödd på naturlig mat så är den värd varje krona. Det blir också en helt annan smak jämfört med en konventionell kyckling. Smaken är helt enkelt fantastisk! Här är ett av mina sätt att laga till den:

Den enklaste och godaste kycklingen

1 Bosarpskyckling (2-2.5 kg)
1 rejäl klick smör
1 gul lök
1 morot
ca 1 liter vatten

2 msk smör
2 msk mjöl
en skvätt grädde

  1. Värm en stekgryta med en rejäl klick smör. Bryn kycklingen runt om. Salta och peppra allt eftersom.
  2. Häll på vatten så att det täcker 75% av kycklingen. Lägg i moroten och löken delad i halvor.
  3. Låt brässera tills kycklingen är färdig, räkna med en dryg timme. Känn efter med en stekgaffel att den är färdig, alternativt använd köttermometer.
  4. Ta upp kycklingen och håll den varm.
  5. Koka ihop buljongen på hög värme tills hälften återstår. Förbered under tiden tillbehören, koka potatis och övriga grönsaker.
  6. Smält smör i en kastrull. Rör i mjölet och vispa slätt. Sila buljongen och purea moroten och löken genom silen. Häll buljongen i redningen. Låt såsen koka en liten stund. Smaka av med salt och peppar. Häll i en skvätt grädde på slutet.

Servera kycklingen med kokt potatis, grönsaker efter säsong, den goda såsen och lite gelé eller chutney.

Receptet innehåller inga kryddor mer än salt och peppar, och jag lovar det behövs inte mer. Såsen blir bara såååå god!  🙂

Smaklig spis!

 

P.S. Bästa priset på Bosarpskycklingen har Green Matmarknad, 89 kr/kg