Ja, då är januari slut och så även vår rensning av matförråden. Hur har det gått? Jo, det har krympt. Men inte så mycket som jag hade förväntat mig. I skafferiet har det försvunnit en hel del torrvaror; ris, gryn, mjöl, nötter, torkad frukt och baljväxter. Frysen är tömd på allt kött utom lite rester på julskinkan som kommer att hamna på pizzor. Det som det fortfarande finns stora mängder av i frysen är frukt och bär. Fokus för nästa månad får bli att använda mycket frukt och bär i matlagningen och göra smarriga efterrätter lite oftare.
Rensningen kommer alltså att fortsätta. Det finns t.ex. stora mängder av vissa kryddor som skulle behöva komma till användning lite oftare. Positivt med en medveten resningsaktion som denna är att man verkligen blir påmind om hur mycket man köper hem, ibland faktiskt i onödan. Fyra sorters ris och dinkel är rätt onödigt!
Vår lite mer återhållsamma shopping märks också på matkontot. Vi har handlat mat till 4 vuxna där alla utom en i familjen gör lunchlåda på vardagarna. Utgifterna för mat låg denna månaden på 4100 kr. Rätt ok med tanke på att 90% av maten vi köper är ekologisk. Vi har dessutom firat två födelsedagar och haft middagsgäster flera gånger. Förvisso också själva varit bortbjudna. Fortsättning följer i februari …
Månadsmeny
- Bortbjudna
- Torskrygg med pesto och ris
- Vegetarisk lasagne från frysen
- Kålpudding med potatis och lingon
- Bortbjudna, (sallad på kamutvete till lunch)
- Jultallrik med det sista av sillen och revbensspjällen, köttbullar och skinka, potatis och palsternacka
- Tomatsoppa med surdegskrutonger
- Thaigryta med kyckling och röd curry och ris
- Gratinerad lax med tomattäcke och ris
- Ärtsoppa
- Renskavsgryta med gröna ärter, kantareller och potatis
- Fiskgratäng med torsk, räkor och potatismos
- Risotto med haricot verts, rostade rotfrukter och starka korvar eller smörstekt svamp
- Ärtsoppa
- Stekt fläsk med löksås
- Kålpudding
- Tomat- och linssoppa
- Köttfärssås på vildsvin och spaghetti
- Bortbjudna
- Fisksoppa med torsk och räkor
- Fisksoppa med torsk och räkor
- Thaigryta med kyckling, morötter, palsternacka och broccoli, fullkornsris
- Pasta carbonara med stark korv
- Ärtsoppa
- Köttfärssås och spaghetti
- Burritos med bönröra eller köttfärssås, grönsallad och guacamole, gräddtårta
- Pastagratäng med stark korv
- Morotssoppa med kantareller och bacon
- Fiskgratäng med torsk, potatismos, ärter
- Stekt fläsk med löksås, potatismos
- Ost- och skinkpaj
Maten har varit varierad, 7 helt vegetariska dagar, 6 fiskdagar och 15 dagar med både kötträtt och vegetariskt alternativ. 3 dagar åt vi inte hemma och då bjöds det på både kött och fisk.