Ja, då är januari slut och så även vår rensning av matförråden. Hur har det gått? Jo, det har krympt. Men inte så mycket som jag hade förväntat mig. I skafferiet har det försvunnit en hel del torrvaror; ris, gryn, mjöl, nötter, torkad frukt och baljväxter. Frysen är tömd på allt kött utom lite rester på julskinkan som kommer att hamna på pizzor. Det som det fortfarande finns stora mängder av i frysen är frukt och bär. Fokus för nästa månad får bli att använda mycket frukt och bär i matlagningen och göra smarriga efterrätter lite oftare.

Rensningen kommer alltså att fortsätta. Det finns t.ex. stora mängder av vissa kryddor som skulle behöva komma till användning lite oftare. Positivt med en medveten resningsaktion som denna är att man verkligen blir påmind om hur mycket man köper hem, ibland faktiskt i onödan. Fyra sorters ris och dinkel är rätt onödigt!

Vår lite mer återhållsamma shopping märks också på matkontot. Vi har handlat mat till 4 vuxna där alla utom en i familjen gör lunchlåda på vardagarna. Utgifterna för mat låg denna månaden på 4100 kr. Rätt ok med tanke på att 90% av maten vi köper är ekologisk. Vi har dessutom firat två födelsedagar och haft middagsgäster flera gånger. Förvisso också själva varit bortbjudna. Fortsättning följer i februari …

Skafferi

 

 

 

 

 

 

 

Månadsmeny

  1. Bortbjudna
  2. Torskrygg med pesto och ris
  3. Vegetarisk lasagne från frysen
  4. Kålpudding med potatis och lingon
  5. Bortbjudna, (sallad på kamutvete till lunch)
  6. Jultallrik med det sista av sillen och revbensspjällen, köttbullar och skinka, potatis och palsternacka
  7. Tomatsoppa med surdegskrutonger
  8. Thaigryta med kyckling och röd curry och ris
  9. Gratinerad lax med tomattäcke och ris
  10. Ärtsoppa
  11. Renskavsgryta med gröna ärter, kantareller och potatis
  12. Fiskgratäng med torsk, räkor och potatismos
  13. Risotto med haricot verts, rostade rotfrukter och starka korvar eller smörstekt svamp
  14. Ärtsoppa
  15. Stekt fläsk med löksås
  16. Kålpudding
  17. Tomat- och linssoppa
  18. Köttfärssås på vildsvin och spaghetti
  19. Bortbjudna
  20. Fisksoppa med torsk och räkor
  21. Fisksoppa med torsk och räkor
  22. Thaigryta med kyckling, morötter, palsternacka och broccoli, fullkornsris
  23. Pasta carbonara med stark korv
  24. Ärtsoppa
  25. Köttfärssås och spaghetti
  26. Burritos med bönröra eller köttfärssås, grönsallad och guacamole, gräddtårta
  27. Pastagratäng med stark korv
  28. Morotssoppa med kantareller och bacon
  29. Fiskgratäng med torsk, potatismos, ärter
  30. Stekt fläsk med löksås, potatismos
  31. Ost- och skinkpaj

Maten har varit varierad, 7 helt vegetariska dagar, 6 fiskdagar och 15 dagar med både kötträtt och vegetariskt alternativ. 3 dagar åt vi inte hemma och då bjöds det på både kött och fisk.