Igår var det premiär för att skörda bondbönor. Dessa har jag aldrig testat att odla förut. Jag var därför inte beredd på att det är en så stor och praktfull växt. Baljorna är rejäla, ser ut som långa gröna korvar. Inuti dessa finns bönorna som man måste förvälla och sedan skala. Det blir med andra ord inte så mycket kvar att äta. Jag fick mig ett gott skratt när jag konstaterade att de 15 stora baljorna till slut bara blev en deciliter bönor. Goda var de i alla fall! Förmodligen kan jag plocka en omgång till från den rad med bondbönor som jag sådde i en av pallkragarna. Men ska man kunna äta sig mätt på bondbönor krävs det alltså lite större odlingar. Nästa år kanske …

Bondböna är en praktfull växt

 

 

 

Nyskördade bondbönor

 

 

 

Nyspritade bondbönor

 

 

 

Kokta och skalade bondbönor serverade med smör och vitlök

 

 

 

Och så ett recept på hur jag lagade till dem:

  1. Sprita bönorna ur skalen.
  2. Koka upp en liter vatten med 2 tsk salt.
  3. Förväll bönorna i det kokande vattnet 2-3 minuter. Häll av vattnet. Spola bönorna snabbt i kallt vatten.
  4. Ta bort skalet.
  5. Smält 1 msk smör i en kastrull. Blanda ner en pressad vitlöksklyfta.
  6. Blanda ner bönorna i smöret och rör runt precis före serveringen. Smaka av med salt.

Ät och njut!