Att baka med surdeg gjord på vildjäst var en ny och mycket trevlig erfarenhet. Både kanelbullarna och levainbrödet vi bakade häromdagen blev supergott. Så gott att jag bara var tvungen att baka lite mer levain idag. Vildjästen som jag gjort på fikon har stått i en burk i kylen i några veckor. Den luktar lite syrligt spritig och surdegen som görs på den känns lite mildare i smaken än den vanliga vetesurdegen. Att få igång en surdeg från vildjäst tar 1 1/2 dygn att jämföra med 1/2 dygn när man utgår från en surdegsgrund baserad på mjöl. Vildjästen håller någon månad i kylen, sen får man göra ny. Surdegen som sätts på vildjästen kan man dock spara som vilken surdeg som helst. Denna gången sparade jag en klick av surdegen så att startsträckan till nästa bak blir kortare. För fler bak kommer det att bli!

Surdegen jag hade satt den här gången på vildjäst var det verkligen fart i. I morse när jag skulle köra igång baket upptäckte jag att locket på bunken som surdegen låg i hade poppat upp. Tala om jäskraft …

Vildjästen står redo i kylen

 

 

900 gram surdeg redo att bli bröddeg