Jag har med intresse lyssnat på den senaste tidens nyhetsrapportering och debatt kring matfusket. Vi moderna människor har försatt oss i en situation där vi anser oss inte ha tid att laga mat och dessutom förväntar oss lägre och lägre matpriser. Rent statistiskt lägger vi bara hälften så mycket av hushållets inkomster på mat idag jämfört med för 30 år sedan. Detta inkluderat en numera betydligt större konsumtion av läsk, godis och snacks. Andelen färdigmat ökar också, för vi har ju inte tid att laga mat.

Men jag köper inte alla ursäkter om att vi inte har råd att köpa bra råvaror eller att inte skulle ha tid att laga bra mat av dem. Här kommer några enkla råd som sparar massor med tid och pengar och dessutom ger oss nyttig och god mat på middagsbordet!

  • Laga mat från grunden av bra råvaror. Det är både nyttigare och billigare än att köpa färdigmat.
  • Om du inte kan laga mat, köp en kokbok. Det är en investering som snabbt betalar sig.
  • Ät mindre kött och istället mera baljväxter. Baljväxter innehåller många nyttigheter och är en bra proteinkälla. Dessutom till en  bråkdel av priset för kött.
  • Ät mer frukt och grönt. Enligt Livsmedelsverket behöver genomsnittssvensken fördubbla sin konsumtion. Handla frukt och grönt efter säsong. Det blir både nyttigare och billigare. Ta vara på egna bär och frukter om du har sådana. Kanske har du någon vän eller granne som har ett överskott.
  • Ärligt, hur mycket läsk, godis, glass, snacks och kakor äter du? Enligt Livsmedelsverket behöver genomsnittssvensken halvera sin konsumtion. Tomma kalorier är dyra kalorier.
  • Släng inte maten, varken före eller efter den är tillagad! Genom att ha koll på vad som finns hemma och planera middagarna efter innehåll i skafferiet blir inga matvaror gamla och behöver kastas bort. Matrester kan piffas upp till nya rätter eller bli matlådor att ta med till jobbet.
  • Om tiden är knapp för att laga mat gör storkok och frys in istället för att bara laga mat för en middag i taget.
  • Handla när du är mätt. När man är hungrig är det lätt att falla för frestelser och mycket onödigt slinker ner i vagnen.
  • Planera en matsedel för 1-2 veckor så blir maten mer varierad. Genom att sedan bara handla en gång i veckan eller var fjortonde dag sparar man både tid och pengar.

Och glöm inte att mat faktiskt är livsviktigt!