Nej, det är ingen allmän uppmaning. Men som husägare måste man med olika långa mellanrum underhålla sitt hus, både invändigt och utvändigt. Den här tiden på året funkar tyvärr inte aktiviteter utomhus som jag föredrar. Ska det göras något för det bli inomhus. Det som denna gång kändes mer än nödvändigt att ta tag i är en uppfräschning av hall och kök. Senare delen av november och fram tills nu har ägnats åt att väva väggar, måla och lägga golv. När ändå allt detta arbete skulle göras passade vi även på att göra en förändring i hallens planlösning och riva en garderob och skapa en helt ny och mera praktisk garderobslösning. Vi har därför under en tid haft en mer eller mindre kaotisk entré. Men den som sig i leken ger får leken tåla …

Fortfarande återstår det mycket att göra, lägga golv i köket, sätta upp en spalje och måla trappor. Och så förstås att sätta lister. Det klassiska allra lilla sista som brukar ta längst tid att få på plats. 80/20-regeln gäller tydligen även på detta område.

Hur funkar det att renovera på ett miljövänligt sätt då? Tja, så där måste jag väl svara på det. Det blir oundvikligen många vändor till byggmarknaderna, som förvisso inte ligger så långt bort. Det ska planeras, tittas ut material och slutligen köpas material. Alla beslut kan inte tas på en gång så inköpen måste ske i omgångar. Dessutom har det blivit någon riktigt panikartad utryckning precis innan stängningsdags när vi glömt något.

Hur miljövänligt vi handlar kan man också fundera på. Klinkers känns som ett hyfsat miljövänligt golvmaterial och de träskivor och färger som vi har köpt har varit miljöstämplade. Dock när det gäller miljöstämplar på färg så har jag ingen aning vad de egentligen säger.

Men sammanfattat så måste det vara i grunden miljösmart att renovera och underhålla sitt hus. Nu tillbaka till planeringen av de sista aktiviteterna innan jul!