Den senaste tiden har det varit en intensiv debatt kring att äta kött eller inte. En del hävdar att det är upp till var och en att avgöra hur mycket kött man äter. Andra hävdar, med rätt, att det finns många argument för att vi alla borde äta mindre kött. Rent statistiskt kan vi konstatera att köttkonsumtionen ökat mycket de senaste 20 åren. Orsaken till det är säkerligen att kött, och mat i största allmänhet, har blivit förhållandevis billigare.
I moderna dieter som LCHF leder ett mindre intag av kolhydrater till att andelen fett och protein måste ökas. Ett enkelt sätt att få i sig protein är ju genom kött. Men kan man äta LCHF utan att äta kött? Ja, finns det de som hävdar. Man kan äta lågkolhydratkost till och med som strikt vegan. Lite skeptisk måste jag säga att jag är till detta. Men nu är jag ju inte strikt vegan.
Däremot har mitt idoga bloggande på sista tiden gjort mig till en riktig soffpotatis och jag behöver gå ner åtminstone 5 kg, helst 10. Jag tänkte därför testa LCHF från en vegetarians perspektiv. Det ska bli intressant!
Det finns ju soyaproteiner, baljväxter mm som kan ersätta proteinet (fast i vissa fall med lite högre kolhydratinnehåll). Om man ska göra böngrytor e.d. finns det soyabönor på burk, som har väldigt mycket mindre kolisar än andra baljväxter. Fast man kanske inte ska proppa i sig dem dagligen…
En liten LCHF-varning är att hålla koll på mjölkprodukterna, som kan ge ganska mycket kolhydrater mot väldigt liten mättnadskänsla. Fullfettsprodukterna (grädde, creme fraiche, turkisk yoghurt) innehåller faktskt mindre kolisar / 100g än ”de vanliga” och ger mycket större mättnadskänsla på mindre mängder mat, så det kan vara värt att satsa på dem istället. Särskilt om man använder baljväxter som proteintillskott.
Tack för tips Anna! Ja det känns som att bönor är huvudspåret. När man tittar på GI-värdet så blir det lägre om man kokar bönorna själv jämfört med att man köper bönor på burk. Ska se om det gör någon skillnad!
Bönor och kikärter smakar ju så mycket godare när man koker det själv också, så det kan jag absolut rekommendera!!
Men hur blir det med alla surdegslimpor om du ska köra LCHF??? 😉
Jag fortsätter att sura! 🙂
Surdegsbröd har lägre GI och jag äter mest rågbröd i alla fall. Tror att det ska funka. Jag ska inte köra någon strikt LCHF utan vara lite pragmatisk som alltid!
I think an organic plant based diet is best, but difficult to do.The hardest to give up is wonderful cheese! The big food corporations in the USA generally use tons of preservatives, and antibiotics and fake colors that strip away the nutrition.
There are groups fighting this, and more and more vegan, and vegetarian stores and restaurants, and that is good for me. Here is a great website with a daily video on nutrition research from all over the world, there is also a long video called -Uprooting the Leading Causes of Death- very interesting… Here’s the website
http://www.nutritionfacts.org
Thanks for the tip Diane!
I’m definitely in to organic food but I´m not yet at least a true vegan. Let´s see what happens. 🙂
Vad man ska äta beror ju på vad man vill uppnå. Vill man snabbt gå ner i vikt kan LCHF vara bra under en period (men det är inte en ”modern diet”!). Vill man äta bra uthålligt så ska välja varifrån man får sina kolhydrater, sina proteiner och sitt fett, och hur och var det är producerat. En apelsin är bättre än juice. Fullkornsbröd med hela frön är bättre än bulle. Närproducerade proteiner finns i säd, vissa baljväxter (ej sojabönor), många vegetabilier. Komplettera gärna med mjölkprodukter, ägg. Se
http://www.ingrideckerman.blogspot.se/2012/01/vad-ar-det-egentligen-vi-ska-ata.html
Tack Ingrid för bra tips och länk till din blogg! Jag kommer på besök.