Maskindiskmedel är en produkt jag helst skulle vilja slippa köpa alls. Det är ju inget vidare miljövänligt och diska är inte särskilt kul heller. När förra diskmaskinen gick sönder försökte jag sälja in idén att vi skulle diska för hand. Men entusiasmen i familjen var inte direkt superhög. Under många år har jag köpt tvättmedel från Tvättex. Från början var det inte för att det är märkt med Bra Miljöval, det fattade jag först efter ett tag. Det jag tyckte var praktiskt, och fortfarande gillar skarpt, är att få hem en tunna en gång per år och sen slippa tänka mer på att köpa tvättmedel. När jag insåg att Tvättex även säljer maskindisk märkt med Bra Miljöval testade jag såklart. Tyvärr verkar vår diskmaskin inte gilla det alls. Den sätter igen hela tiden. Maken tröttnade ur och köpte vanliga maskindisktabletter och det känns lite sådär. Förvisso är numera de flesta medlen Svanenmärkta, men jag undrar i mitt stilla sinne vad det egentligen betyder.

Lite nyfiken blev jag därför när jag läste att man kan göra eget ekologiskt maskindiskmedel av helt vanliga ätbara ingredienser man har hemma i skafferiet; citron, salt och ättika. Det påstås dessutom diska rent. Måste testas såklart. Här kommer receptet som jag hittade på Matfusket.

  1. Börja med att skiva två citroner med skal och lägg dem i en skål.
  2. Häll över 100 gram grovt havssalt, 0,5 dl vinäger (eller halva mängden ättiksprit) och 1,5 dl hett vatten. Man kan även tillsätta några droppar eterisk olja för doftens skull, men det går bra utan också. Pepparmynta och apelsinolja passar väldigt bra. Du blandar sedan alla ingredienser med hjälp av en stavmixer i några minuter. Det är allt!
  3. Förvara det i exempelvis en syltburk i kylskåpet. Du använder den som vanligt maskindiskmedel – 2 msk per tvätt läggs i diskfacket. Burken med diskmedlet förvaras sedan i kylskåpet.

Hur fungerar det? Citronskal innehåller bland annat ämnet limonen som är fettlösande och används i många disk och tvättmedel – dock ofta tyvärr i kombination med kemikalier. Vinäger och ättika används som avkalkningsmedel och har i många år brukats som städmedel och går utmärkt att tvätta exempelvis fönster med. Salt har använts som bakteriedödande medel i tusentals år.