Idag var det verkligen dags att baka matbröd. Frysen gapade tom. Efter de senaste baken med fast surdeg baserad på vildjäst var jag sugen på att testa att baka på resterna av den fasta surdegen som jag sparat i kylen. På  bloggen Pain de Martin finns ett bra grundrecept ”Stureby Deluxe” som jag testade den här gången. D.v.s. jag följde receptet vad gäller ingredienserna, men sedan upptäckte jag att jag läst lite fort men fel så jag fick ändra på hela jäs- och utbakningsprocessen. Jag hade nämligen bara en timme på mig att blanda ihop degen, sedan skulle jag iväg ca 6 timmar. Nöden är ju uppfinningarnas moder så jag justerade receptet och resultatet blev mitt finaste bröd någonsin. Så här gjorde jag:

  1. Blanda surdegen efter receptet. Låt stå ca 6 timmar i rumstemperatur.
  2. Blanda degen efter receptet. Autolys 20 minuter innan saltet blandas in i degen.
  3. Lägg degen i en inoljad jäslåda. Vik degen en gång efter ca 30 minuter. Låt sedan jäsa i ca 7 timmar i något svalare temperatur än rumstemperatur. Jag satte degen i källaren. Svalen fungerar nog också, då bör dock tiden förlängas.
  4. Sätt på ugnen.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och vik varje del en gång på mitten. Lägg bitarna på en plåt. Skjuts in i ugnen tillsammans med några isbitar som läggs på en plåt på botten.
  6. Grädda enligt recept.

Jag har aldrig sett ett bröd jäsa upp så galet mycket i ugnen. Helt underbara hål blev det i brödet. Och dessutom fantastiskt gott!

Vilka hål

 

 

 

Jäskraft som heter duga och ger höga fina bröd

 

 

 

Receptet: http://paindemartin.blogspot.se/2011/06/och-har-ar-receptet.html