Det är givetvis bra att handla närproducerade varor för att minska behovet av transporter. Därför köper jag helst svenska varor. Jag äter gärna fransk yoghurt, men bara när jag är i Frankrike. Och när jag är på besök i Danmark handlar jag förstås danskt. Igår var vi över en snabb sväng i Danmark. Jag sprang in i en Irma-butik för att köpa några småsaker, bl.a. kransekager som är en nostalgigrej för mig. Min far som arbetade i Danmark köpte ofta hem sådana till mig.

Nu blev det inget snabbt besök på Irma. Denna förhållandevis lilla men välsorterad butik höll mig kvar en lång stund. Den var rena rama Mekka för en entusiast av ekologiska varor. Där fanns helt klart mycket mera ekologiska varor än man hittar i de bästa butikerna i Sverige. Urtekram är ett stort ekologiskt märke i Danmark och stod för en hel del av varorna men Irma har sina egna ekologiska produkter också, ”Irma ökologisk balance”.

Vad gjorde jag då för eko-fynd? Jo, jag köpte lasagneplattor som ofta är svårt att få tag på hemma. Jag hittade även tvål, olivolja, torkad frukt, risottoris, pålägg och ost. Urvalet av ostar var bra mycket bättre än hemma. Fyra olika ostar inhandlades, både att ha som pålägg och till ostbrickan. Jag köpte även lite onyttigheter, ekologiskt godis och mina favoritchips ”Salt and vinegar” fanns som en ekologisk Irma-variant ”salt & balsamico”.

Behöver jag säga att jag var lyrisk? Vi behövde inte leta efter ekologiska alternativ, de fanns precis överallt. I Irmas reklamblad kunde man också hitta en hel del extrapriser även på ekologiska varor. Vi svenskar har ofta en tendens att slå oss för bröstet och tycka att allt vi gör är så bra. Men här ligger vi definitivt i lä. Jag hoppas dock att vi kommer att kunna se samma trevliga utveckling i Sverige.

Ekologiskt överallt!